4.2.15

KATA TJUTA

Olen niin tyytyväinen ratkaisuuni matkustaa Australian lomani loppuvaiheessa ja olen myös tyytyväinen valitsemiini kohteisiin eli Keski-Australiaan sekä Tasmaniaan. Ne olivat molemmat mielenkiintoisia, mutta keskenään niin erilaisia! 
Päätin aloittaa Keski-Australian reissujutut Kata Tjutasta eli Mount Olgasta, jonka näin heti ensimmäisenä matkapäivänä. Minun on pakko tunnustaa etten ennen matkaa ollut edes kuullut siitä.. tai olin kyllä kuullut ihmisten joskus puhuvan the Olgas kummuista muttei minulla ollut mitään mielikuvaa missä päin ne sijaitsevat tai millaiset ne ovat. Heti ekana päivänä selvisi siis niidenkin arvoitus. :)
 
Ne sijaitsevät lähes Ulurun vieressä ja ovat sen kanssa näköetäisyydellä toisistaan. Korkein Kata Tjutan huipuista on n. 550m korkea ja siten lähes 200m korkeampi kuin Ulurun korkein kohta. 
Niiden alkuperäiskielinen nimi, Kata Tjuta, tarkoittaa montaa päätä mikä on mielestäni aika osuva nimitys tästä kiviryhmästä.  Se on paikalliselle aborginaaliheimolle pyhä paikka ja he keskenään suorittavat edelleen siellä välillä pyhiä riittejään.
 
Ensin ihailimme niitä ryhmämme kanssa kauempaa sitä varten rakennetulta näköalatanteelta, mutta sitten ajoimme aivan niiden luo pientä kävelyreissua varten. Iltapäivä oli aivan tukalan kuuma ja sen takia kahdesta eli vaellusreitistä pidempi oli suljettu. Ryhmämme teki siis lyhyemmän, joka sekin kesti tunnin. 

 Itse luulin, että sulan sinne kanjoniin. Ilma oli lähes 40 astetta ja rautapitoinen maa hohti lämpöä sellaisella voimalla takaisin etten vastaavaa muista mistään. Pari päivää aikaisemmin lakatuista kynsistäni alkoi kynsilakka sulaa. Se muuttui tahmeaksi jota saatoin rullailla ja mustista muovisista pallonmuotoisista korvakoruistani suli myös pintakerrosta pois. Olin takaisin bussiin päästessä todella tuskainen vaikka join vettä koko ajan kävellessäkin. 

Silti se reissu kannatti!
  Kanjoni oli kaunis ja kiviaines näytti mielenkiintoiselta, siin erilaiselta kuin mikään Suomessa. Paria päivää aikaisemmin oli alueelle satanut puolet vuotuisesta sademäärästä ja sen takia myös kasvit vihersivät harvinaisen paljon ja kanjonissa oli myös pieni lammikko.
Siltä näköalataseelta näin myös ensimmäisen paremman silmäykseni Ulurusta eli THE Rockista. Seuraavan päivän heti ensimmäinen tehtävä olikin kiertää se lähes 10km:n pituinen lenkki sen ympäri. :)

6 kommenttia:

 1. Voi sua poloista <3 keskimaassa lämpö taitaa tuntua aika erilaiselta kuin lähellä rannikkoa. Muistan niin hyvin sen meidän Blue Mountains -retken, kun mittari näytti +47 astetta ja sä olit hätää kärsimässä, onneksi silloinkin oli bussi kunnon ilmastoinnilla! Se oli kyllä yks niitä parhaimpia päiviä!! Siellä Blue Mountainsilla ja Featherdalessa oli tosin varmaan aika paljon kosteampaa kuin tuolla Ulurulla? Jotenkin veikkaan, että Norpalla olisi saattanut olla ehkä vähän kuuma, mutta nauttisin varmaan silti lämmöstä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliks se silloinkin niin kuuma? :D Muistan kyllä, että Sydneyn lämpöennätys tais rikkoutua. Sä kyllä rakastat kuumuutta ja aurinkoa. :D Luulen, että juuri nuo seikat tekevät siitä kuumuudesta siellä niin tappavaa ja eräs kaverini väitti, että koska se maa on niin rautapitoista siellä, lisää se sitä kuumuutta hohkaavaa vaikutusta?! Eka kerta oli tosiaan kun kynsilalakat alko sulaa ja Melbournessakin on kesäisin aina silloin tällöin yli 40 asteen päiviä. :D Se oli meidän reissu sinne blue mountaisille oli kiva, onneksi ehdittiin.. ;)

   Poista
  2. Joo, oli!! Melbournessa oli silloin jo joku päivä ainakin 40 astetta (sinä päivänä oli se pikkuinen possumi polttanut tassunsa, kun seuraavana päivänä kohdattiin se Healesvillessä, jossa Dingot oli vähän reporankoina) ja muutenki useampana päivänä lähellä 40, mutta Sydneyssä rikkoutui sit lämpöennätys. Mutta toi on kyllä aikamoista jo, että kynsilakka alkaa sulaa! :D varmaan sillä raudalla on merkitystä, kun eikös rauta ole aika hyvä johtamaan lämpöä? Tai mistä minä tiedän :D joka tapauksessa kuumaa! :D Ja tosiaan, onneksi ehdittiin bussiin, olin jo melkein unohtanut sen ärsyttävän taksikuskin! :D :D D "Why did you go there, you should have gone to the other side of the building." No shit! :D Ainiin ja me "myöhästyttiin" sieltä takaisinpäin lähdöstäkin :D Eikö se bussikuskikin vähän piruillut meille? Ja sitten jätti kuin nallit kalliolle odottamaan lauttaa keskustaan. Oi miten paljon muistoja!! Koko ajan kun alkaa muistella, niin tulee lisää juttuja mieleen <3 pitäis pitää joku oma reunion, missä muistellaan Australiaa ja sitä aikaa kun mä olin siellä <3 :D :*

   Poista
  3. Joo se taksikuski oli kunnon Sherlockki!! :D Ja yleensä bussikuskit on tuollaisissa todella hauskoja, mutta tolla kertaa se oli kyllä hauska ainoastaan omasta mielestään. Todella ärsyttävä ja itseään täynnä! :D ..mutta mutta hyvä matka ja pidetään vaan muistelut vaikka voi olla, että itken sitten koko illan. ;) :D

   Poista
 2. Hei voisitko laittaa tunnisteisiin Australia niin löytyisi nämä hyvät Australiajutut paremmin?:) muuten joutuu haulla etsimään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin miettinyt sitä, mutta siitäkin tulisi niin valtava koska asuin siellä yli 2 vuotta että en tiedä selkeyttäisikö se siltikään paljoa. :/ Suosittelisin nähtävyystunnistetta, koska siellä on enemmän juuri sellaista turistijuttua ja myös Melbournesta. :) Matkustelutunnisteen alla niitä on huomattavasti vähemmän, koska jos jokin juttu tapahtui Melbournessa, en laittanut sitä sen matkustelutunnisteen alla, koska enhän matkustellut siellä vaan asuin. Ja myönnän!! :D Tämä on omastakin mielestäni sekavaa enkä ole kovin tyytyväinen. Ehkä voisin tietenkin yrittää luoda uusia nähtävyystunnisteita ja pilkkoa nykyistä enemmän maittain...En tiedä.. pitää miettiä miten tehdä.

   Kiitos ehdotuksesta! :) Tunnisteet ovat tosiaan vähän sekaiset ja luulen, että juuri esimerkiksi tuo matkustelun ja nähdtävyyden ero on selkeä ainoastaan minulle. ;)

   Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)