18.6.14

Haussa: Toms

Muistan jo Australiassa asuessani ihastelleeni Toms merkkisiä kenkiä ja päättäneeni hankkia parin.. Yli vuoden jälkeen en vieläkään omista yhtäkään. Nyt reissussa aloin kuitenkin taas kaivata niitä kun niitä tuli kaduilla vastaan. Ne olisivat nimittäin juuri täydellisiä kesään keveydellään ja mukavuudellaan kun tulee käveltyä paljon.

Tyylejä merkillä on loputtomuun ja myös muutamaa eri mallia. Itse haluaisin juuri tuollaiset perinteiset tossumaiset, koska ne ovat niin söpöt ja hieman erilaiset. Valitsin nettisivuilta eri tyyleistä vain sellaiset, jotka olivat mielestäni kivoimmat ja jollaiset voisin kotiuttaa. Kuten voitte huomata niin makuni on aika monipuolinen enkä millään osaa valita mitkä haluaisin. Toisaalta helpottaa hommaa koska liikkeissä tuskin kaikkia malleja on kuitenkaan tarjolla.

Navyn tai ruskean väriset olisivat aika perus ja menisivät minkä tahansa kanssa. Harakkana kuitenkin glitter viehättää ihan tavattoman paljon. Mokkanahkaisissa tulisi jo sitten melkein sellaista kivaa aamutossufiilistä. Pitsi olisi todella kaunis valinta ja ainakin hengittäisivät hyvin, ja myös erilaiset kuviot olisivat hauskoja.  Tykkäisin myös jopa tuollaista todella erottuvista melkein maalausta muistuttavista kengistä.. Tekisi mieli ostaa miltein monta paria vaikka ehkä on parasta aloittaa yhdestä.
Eniten minua kuitenkin viehättää Tomsin loistava periaate: One for One. Jokaisesta myydystä kenkäparista lahjoitetaan ilmainen kenkäpari sellaisia tarvitsevalle lapselle. Miten loistava ja kaunis ajatus! Tuntuu melkein absurdilta kirjottaa tälläistä "tarvitsen lisää kenkiä" -postausta kun totuus on että kaappini suorastaan pursuilevat kenkiä ja samaan aikaan maailmassa on paljon lapsia, joilla ei ole edes sitä yhtä ainoata paria. Perustelen itselleni, että minulla ei ole juuri tuon käyttötyypin kenkiä lainkaan, ja hyvä jos länsimainen ostomaniani edes kerran hyödyttäisi jotakuta noinkin suoraan. Siltikin tälläiset laittavat aina ajattelemaan omaa elintasoaan ja miten epätasaisesti asiat ovat täällä maailmassa jakautuneet.

Toms on lahjoittanut jo yli 10 miljoonaa kenkäparia niitä tarvitseville ja myös laajentanut tuotetarjontaansa. Jokaisesta myydystä aurinkolasista ja palautetaan näkökyky jollekin sellaisen menettäneelle ihmiselle ja jokaisesta myydystä kahvipaketista annetaan puhdasta vettä viikon tarpeeseen. 

Ja ei.. tämä ei ole mikään maksettu mainospostaus. Olen vain niin innoissani kymmenistä söpöistä malleistä ja loistavasta ideologiasta niiden takana. :)

Omistaako kukaan jo tomseja tai mistä parista tykkäsitte eniten?

7 kommenttia:

 1. Tomsit on niin ihanat jalassa! Mulla on muutama pari, joista säihkyvät mustat ovat olleet kovassa käytössä. One for one ajatus saa joka kerta hyvänmielen kun pistää tossut jalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että vielä vahvistat mielikuvaani :D Tosiaan hyvän mielen tossut :)

   Poista
 2. Tomsit on mun mielestä tosi söpöjä, mutta itse kieltäydyn maksamasta kangaskengistä noin korkeaa hintaa. Samanlaisia kun saa ihan murto-osalla tuosta ja vielä laadukkaita myös. Argentiinassa toi malli on osa kulttuuria, joten sieltä noita vastaavia on kertynyt vuosien varrella. Kannattaa myös olla varovainen näiden "one to one" kampanjoiden kanssa. En ole yhtään vakuuttunut, että Tomsin ideasta on muuta kestävää hyötyä kun länsimaisten ihmisten "hyvä mieli". Asiasta voi lukea vaikka täältä. En todellakaan ole itekään mikään puhdas pulmunen, koska ostan "halpiskamaa", jotka tuotetaan maissa, jossa ihmisillä on huonot olot.. mutta ainakaan en maksa niistä korkeaa hintaa ja kuvittele parantavani maailmaa siinä samalla. Sori, toivottavasti en vie sun hyvää mieltä.. tarkoitus oli vaan huomauttaa, että kaikki ei ole niin mustavalkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta linkistä ja kommentista. :) Kivaa saada blogiin myös ajatuksia enemmän ajatuksia herättäviä kommentteja. Linkissä ymmärrän täysin ensimmäisen pointin siitä kuinka ilmaislla kengillä voi olla vaikutuksia paikalliseen talouteen ja sitä kautta ihmsiin, mutta toinen pointti.. mikään yritys tai yksityishenkilö ei voi ikinä läpäistä tuota vaadetta. Ihan aina voi tehdä paremmin tai enemmän ja tuota ajatusta jalostamalla ei kannata tehdä mitään, koska se ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Tomseja ei kannata ostaa hyväntekeväisyyden vuoksi, koska samalla rahalla saa muuta kautta ihan takuuvarmasti enemmän aikaan kun vähän tutkii mahdollisia kanavia. Toms myös on kuitenkin pohjimmiltaan voittoa tavoitteleva yhtiö.

   Minä tykästyin Tomseihin alkujaan ihan puhtaasti ulkonäöllisistä syistä ja vasta selvitellessä merkkiä kuulin one for one -periaatteesta. Ilahduin, että kengillä, jotka olin ostamassa joka tapauksessa, voin saada myös jotain hyvää aikaan. Ehkä ongelmaksi tälläisten yritysten kohdalla koetaan tuo ostopäätöksen osuus? Mikä sen ratkaisee, itse tuote vai hyväntekeväisyys? Ja jos sen ratkaisee hyväntekeväisyys, niin missä vaiheessa se on tekopyhää ja oman sädekehän kiillottelua? Tuo kiillottelu ärsyttää ja myös minua usein eri asioissa ja tilanteissa.

   Mielenkiintoista on myös, että iso kenkäyhtiö Skechers toi malliston Bobs nimellä kulkevia kenkiä. Bobsit ovat identtisiä ulkonäöltään Tomsien kanssa ja myös niistä lahjoitetaan kengät niitä tarvitsevalle. Bobsit on myös hinnaltaan hieman halvemmat kuin Tomsit. Kummaltakin yritykseltä jää jokaisesta myydystä parista voittoa itselleen ja voi epäillä loiko Skechers Bobsit hyvää hyvyyttään vai päästäkseen kiinni osuuksiin näillä feel good -markkinoille. :)

   Tomssit ovat haussa edelleen, koska helposti saatavista vaihtoehdoista minulle tuonnäköisistä kengistä ovat Toms, Bobs tai Target, ja niistä Toms miellyttää edelleen eniten kaikki puolet huomioituna. Kun saan ne ostettua, teen niistä postauksen ja laitan tuon linkkisi myös siihen, koska olet ihan oikeassa siinä, että kaikki ei ole mustavalkoista. Vaikka itsekin sen tiedän, niin kieltämättä postauksestani saa todella ruusuisen ja säteilevän kuvan.

   Omaa ostopäätöstäni näissä ohjaa ensi kädessä materialistisuus, mutta edelleen saan kyllä mielihyvää siitä, että joku muukin hyötyy. Varmastikin ihan kaikkein paras vaihtoehto olisi ostaa kengät joltain pieneltä paikalliselta yritykseltä kuten sinä olet tehnyt! :) Kuulostaa, että tuon malliset kengät ovat Argentiinassa vähän kuin Uggsit Australissa? ...Ihan off topic, niin minua ärsyttää aina UGG Australia, joka ei siis ole australialainen yhtiö edes alkujaan eikä ole myöskään suunnitellut itse niitä perus uggseja. Uggs on australiassa vain nimitys kenkätyypille kuten tyyliin, lenkkarit tai sandaalit ja niitä valmistavia yrityksiä on kymmeniä ja monilla paljon pidempi historia kuin jenkkiyhtiö UGG Australialla. Silti UGG Australiaa pidetään "aitona" ja näitä kaikkia muita suorastaan rikollisina kopioijina.

   Kiitos vielä kerran kommentistasi! :) Tätä oli todella mielenkiintoista pohtia ja sait minutkin melkoiseen googletteluputkeen liittyen näihin asioihin. Olen edelleen sitä mieltä, että Toms saa enemmän hyvää aikaan kuin huonoa ja joskus konkreettisemmalta pohjalta on vain helpompi lähteä alkuun. Tietenkään mikään pyhimysjärjestö ei kuitenkaan ole kyseessä mitä varmasti halusitkin juuri esiintuoda.


   Poista
  2. Säikähdin itsekin kun sain kommenttini julkaistua, että tulipa siitä kilometripitkä. :D Toivottavasti se kuitenkin pysyi ymmärrettävänä, sillä pieneen kommenttiruutuun kirjoitettuja oli kokonaisuutta vaikeampi hahmottaa ja pitää käsissä. :)

   Poista
  3. Joo, ymmärrän kyllä pointtisi :) Enkä mäkään usko, että ihmiset ostaa Tomseja (tai siis tekee ostopäätöstä) puhtaasti ton "one to one" kampanjan tiimoilta.. mutta toisaalta se myös ehkä auttaa "yllyttämään" kuluttamaan :)
   Joo, Argentiinassa juurikin nuo samanlaiset tossut on vähän kun jotkut Reinot Suomessa, niitä siis löytyy vauvasta vaariin. Luinkin eilen, että wikipedian mukaan Toms on napannut designin suoraan noista argentiinalaisista alpargatoista, ja saman näköisiähän ne onkin.

   En tiennyt ollenkaan tosta UGGsin historiasta, mullakin on ollut käsitys, että se on se alkuperäinen aussimerkki ja muut on kopioita. Sain aussikaverilta vuosia sitten yhdet UGGsit, nimenomaan sieltä asti raahatut, mutta ne on mun mielestä niin järkyt, että päivääkään en ole niitä jalassa pitänyt :)

   Poista
  4. Olen aina haaveillut matkustamisesta Etelä-Amerikaan ja eniten ovat kiinnostaneet Chile, Argentiina, Peru ja Venezuela ja jos ikinä sinne pääsen on tuollaiset alkuperäiset alpargataskengät napattava. Mielenkiintoista tietää lisää taustoista. Kivaa kun kerroit omaa tietämystäsi ja kokemustasi. :) Uggseista vielä sen verran, että ne ovat ausseissa enemmänkin sisäkenkien maineessa mikä on ehkä vähän hassua. ;)

   Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)