28.8.14

Matkailuhaaste ja vinkkejä matkusteluun

Sain tämän haasteen Susannalta jo hävettävän kauan sitten, mutta tässä se nyt on valmiina. Vinkkejä lukiessa kannattaa ottaa huomioon, että olen aika huoleton reissaaja enkä jaksa yleensä stressata ennen reissua tai sen aikana. Monesti tilanne onkin, että my plans are no plans.. ;)

Pisin ylimaiden matka ja pisin junamatka

Tässä taidetaan tarkoittaa pisintä yksittäistä matkustuskertaa. Se taasen on muuttomatkamme Australiaan. Meillä piti olla lento Helsinki - Singapore - Melbourne, mutta Singaporesta lähtenyt lento oli peruttu ja meidät uudelleenreititettiin, jolloin reitiksi tuli Helsinki - Singapore - Brisbane - Melbourne. Matkaa on kilometreinä kerralla matkustettavaksi.. paljon!

Pisin yhtämitttainen jumamatka on Roomasta Tukholmaan. Olin reilaamassa ystäväni kanssa ja Rooma oli viimeinen kohteemme. Se junamatka oli piitkä ja sen jälkeen olimme vähän pyörällä päästämme, mutta meillä ei ollut enää loman siinä vaiheessa aikaa muihin pysähdyksiin. Se oli kaikkinensa niin mahtava reissu! Rakkaita terkkuja Saaralla! :)
Roomassa

Halvin tapa matkustaa?

Olisi varmasti juuri se reppureissailu ja hosteilleissa majoittuminen. Fidzin reissussamme toteutimme saarihyppelyn tuolla tyylillä mutta muuten on reppureissaaminen ja hostellit jääneet. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä, joilla yleensä karsin kustannuksia:

- Äkkilähdöt
 • Näitä harrastin varsinkin vielä koulussa ollessani kun lomat olivat juuri niinä tiettyinä viikkoina ja monesti matkat olivat sen takia tavallista kalliimpia. Äkkilähdöillä olen mm. tehnyt laskettelumatkan alpeille, viettänyt ihanan loman Italiassa Garda järvellä sekä tehnyt poskettoman halvan reissun Turkkiin. Muistaakseni tuo Turkin reissu oli 175€ per henkilö sisältäen lennot, viikon majoituksen sekä lentokenttäkuljetuksen määränpäässä. Emme kytänneet matkoja mihinkään tiettyihin paikkoihin, vaan odotimme viikkoa ennen lomaa tarjouksia, valitsimme niistä kivoimman kohteen ja sinne lensimme. :)
Garda järvi
Jossain Gardajärven kylistä
Venetsia
- Halpalentoyhtiöt
 • Halpalentoyhtiöillä on usein ihan todella halpoja lentoja. Pitää ensimmäisen hinnan aina nähtyään vaan muistaa, että se tulee vielä kohoamaan sillä kaikki pieninkin mahdollinen maksaa extraa. Tämä itseäni aina hieman ärsyttää sillä tykkään suoraan yhdestä hinnasta mikä sitten pitää vaikka se olisikin kalliimpi. Varausta tehdessä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota mitä sanotaan matkatavaroista ja kuinka paljon extraa ne mahdollisesti maksavat.
 • Olen käyttänyt useita eri halpalentoyhtiöitä mutta niissäkin on eroavaisuuksia. Muistan aina esimerkiksi ensimmäisen kerran kun lensin Ryanairilla. Katselin kun kaikki ihmiset rynnivät hirveällä innolla lentokoneeseen ja itse päätin odottaa penkillä koska en jaksanut sitä ryysistä. Kun viimein pääsin koneeseen, aloin katsomaan missä on minun istuinpaikkani ja tajusin samalla ettei sellaista ole lainkaan. Jouduimme etsimään jämäpaikkoja emmekä päässeet enää edes vierekkäin. Nopeat syövät hitaat.
 • Lentojen halvat hinnat perustuvat usein siihen että ne lentävät pienemmille kentille, jotka taasen ovat usein kaukana kaupungeista. Esimerkiksi Ryanair lentää Frankfurt-Hahn -nimiselle lentokentälle joka on yli 100km päässä itse Frankfurtin kaupungista. Tämä on vain hyvä tiedostaa ja ottaa selville etukäteen miten kohteessa pääsee lentokentältä hotellille. Paljon se vie aikaa, miten yhteyksiä ja paljon se maksaa. 
 • Olen tehnyt ihan erikseen matkoja pelkillä halpalentoyhtiöillä. Esimerkiksi Australian sisäisiä lentoja tai kerran lensimme juurikin Ryanairilla ja sinne Frankfurtiin. Lentokentällä otimme vuokra-auton, jolla ajelimme Saksan halki Itävaltaan Wieniin moikkaamaan siellä vaihdossa ollutta ystävääni (Terveisiä Murulle! :) ), sitten jatkoimme matkaa Sveitsiin ja Pohjois-Italiaan pysähtyen aina muutamiksi öiksi eri laskettelukohteisiin laskettelemaan sekä isompiin kaupunkeihin katsomaan nähtävyyksiä. Loistava matka, jolla näimme ja koimme paljon, mutta hintaa ei kuitenkaan tullut poskettomasti todella halpojen lentojen (muistaakseni alle 50€ per henkilö), vuokra-auton ja edullisten majoitusten vuoksi.   
 • Halpalentoyhtöitä voi myös yhdistää ns. tavallisiin lentoihin. Kerran kun tulimme Melbournesta lomailemaan Suomeen, meillä oli pakollinen välipysähdys ja koneenvaihto Singaporessa. Muutaman tunnin sijasta otimme kuitenkin vaihtoaikaa yli viikon. Sitten ostimme erilliset liput halpalentoyhtiöiltä Jakartaan (Jakarta pt. 1, Jakarta pt. 2) ja sieltä sitten Balille (Bali). Jätimme matkalaukut säilytykseen Singaporen lentokentälle ja viikon minilomalle otimme pelkät selkäreput. Lennot olivat usemalta eri aasialaiselta halpalentoyhtiöltä ja superhalpoja! Itse koneet olivat ihan samanlaisia kuin muillakin lentoyhtiöillä eikä esimerkiksi niiden turvallisuutta tarvinnut yhtään miettiä.
Jakartalaista slummia
Balilla
 • Lentoja voi etsiä lentoyhtiöiden omilta sivuilta tai esimerkiksi Skyscanner tarjoaa hakutuloksissaan myös halpalentoyhtiöiden lennot. Monet isommat hakupalvelut eivät näytä halpalentoyhtiöitä jostain syystä lainkaan hakutuloksissaan. 
- Viime hetken varaukset:
 • Monesti sanotaan, että kaikki kannattaa varata niin paljon etukäteen kuin mahdollista, koska kaikki vain kallistuu määräaikaa lähetyttäessä. Monesti esimerkiksi lennoissa näin onkin, mutta hotelleissa se voi olla päinvastoin. Rantalomakohteet ja pitkät vaikkapa 2 viikon yöpymiset ovat erikseen, mutta jos kyse on lyhyemmästä ajasta kannataa varaaminen jättää jopa samaanpäivään jos mahdollista ja jos vain uskaltaa.. ;)
 • Varaamme nykyään hotellit lähes aina Hotels.com sivustoa käyttäen ja monesti vieläpä samana päivänä kun tarvitsemme yöpymistä. Silloin siellä on aina paljon viime hetken varaaja alennuksia, koska hotellit haluvat epätoivoisesti saada huoneet myytyä yöksi. Tällä keinolla olemme yöpyneet paljon 4 ja 5 viiden tähden hotelleissa keskiluokkaisen hotellin hinnalla tai jopa vieläkin edullisemmin. 
 • Tätä en ehkä uskaltaisi käyttää jos tiedän kohteen olevan äärimmäisen pieni --> vain muutamia hotelleja koko kylässä tai jos kohteessa on jokin suunnaton massatapahtuma samaan aikaan --> kaikki hotellit täynnä.
- Matkapaketit:
 • Tällä viittaan siihen, että jos haluaa tehdä useamman kohteen matkan tai kiertoreissun, kannattaa katsoa matkayhtiöiden valmiita paketteja, koska siten esimerkiksi lennot voi saada hyvinkin paljon edullisemmin.
 • Häämatkamme oli maailmanympärimatka, joka oli reitiltään Lontoo-HongKong-Bali-Singapore-Tokio-Los Angeles (täältä autovuokra ja autolla mantereen halki) -NewYork-Lontoo. Otimme matkan Kilroy nimiseltä yhtiöltä, joka myi paketteja valmiina. Ihan mihin tahansa ei heiltä saattanut lentää, mutta heillä todella iso määrä kaupunkeja valittavana, joista saattoi muodostaa halutun reitin. Jokaisen matkan tuli lähteä Lontoosta ja myös päättyä sinne. Meilläkin oli siis kahdet lentoliput. Yhdellä tuo koko maailmanympärimatka alkaen ja päättyen Lontoo ja toisella lentolipulla Helsinki-Lontoo-Helsinki, jossa lähdöllä ja paluulla eri eroa miltei 3 kk. En enää edes muista paljon tuo lentopaketti + autonvuokra USA:ssa (avo Mustang) oikein maksoi  muuta kuin etten saattanut uskoa sitä hintaa kun kuulin sen. Niin halpa se oli sisältääkseen kaiken tuon ja jos olisimme ottaneet samat lennot itse erikseen, ei meillä olisi ollut niihin varaa tai ainakaan pienintäkään halua laittaa sitä rahamäärää niihin. 
HongKong
Minä ja Abraham Lincoln Washington DC:ssä
 • mm. e-bookersilla on hakukohdassa mahdollisuus täpätä Multi-City, jolloin voi hakea kerralla usean eri stopin lentoja. Me otimme kerran tältä sivustolta tuolla systeemilla lennot Helsinki-Seattle-Los Angeles-Helsinki ja viivyimme kummassakin välipaikassa n. 1.5 viikkoa. Vertailimme myös jos olisimme ottaneet lennot erikseen ja hinta olisi ollut ainakin silloin yli neljä kertaa kalliimpi.
Sillä reissulla kävin myös ensimmäistä kertaa Las Vegasissa
Luksushotelli?

Olen ollut useissa eri luksuhotelleissa ja varsinkin rantamatkoilla ne ovat kivoja, sillä silloin niiden palveluista kuten upeista ulkoallasalueista ja hyvistä rannoista pystyy nauttimaan enemmän. Monesti kuitenkin ärsyttää se, että luksushotelleissa joutuu useimmiten maksamaan kaikesta ylimääräisestä extraa. Aamupalat, Internet, pysäköinti (esim. valet parking saattaa olla ainoa mahdollisuus) ym. kun taas keskitasoisissa hotelleissa ne useimmiten sisältyvät ainakin internetin osalta hintaan. Mielestäni sillä hinnalla pitäisi tuollaisten alkeellisten asioiden jo sisältyä hintaa. Luksushotelleja pystyy saamaan edullisesti mm. aikaisemmin mainitun hotels.comin kautta kun jättää varauksen viime tippaan. Onnistuu helposti mm. kiertomatkoilla.Top maisemat:

Tämä on ihan mahdoton kysymys, sillä olen nähnyt niin upeita maisemia ja tykkään myös niin erityyppisistä maisemista. Tykkään vuoristoista, merimaisemista, kaupungeista, aavikoista, saaristoista ym. Ehkä yksittäisenä kaikkein pysäyttävin on ollut Grand Canyon. Se on niin hehkutettu ja paljon kuvattu kohde, että varovaisella mielenkiinnolla odotin sen näkemistä. Ajattelin, että se saattaisi olla jopa pettymys, koska niin usein käy kun jotain hehkutetaan ja hehkutetaan. Kun kuitenkin loin siihen ensimmäisen silmäyksen juuri ennen auringonlaskua vannon, että henkeni salpaantui hetkeksi. Sen äärettömyys, karuus ja hiljaisuus kaikkine upeine väreineen oli sanoinkuvaamatonta. Ihmset pystyvät rakentamaan kaikkea upeaa ja mieletöntä, mutta kyllä luonto vetää aina sen viimeisen korren.  
Grand Canyon

Parhaat kävelykohteet

Yleensäkin kaupungikohteet ellei sitten lähde jollekin patikointireissulle.. ;) Hyvä julkinen liikenne, tiivis kaupunkirakenne ja hyvät jalkakäytävät luovat hyvän kävelykohteen. Mielestäni USA:sta löytyy hyvät vertailukohteet. New Yorkissa ei tee mitään autolla sillä metron ja kaupunkirakenteen ansiosta pääsee kävelemällä minne tahansa ja ruutukaava on helppo hahmottaa. Los Angeles on taas sekava. Vilkkaita pikku pisteitä, mutta niiden välillä paljon isoja uinuvia aluita ja julkinen liikenne on käsittämättömän huono ja lähes olematon. Niinä parina kertoina kun olen siellä käynyt olen ollut tavattoman tyytyväinen siitä, että meillä oli auto alla ja vielä tyytyväisempi siitä, että minun ei tarvinnut olla ratissa. ;)
New Yorkin metroa
Los Angelesin ehkä kuuluisin shoppailukatu, ainakin kallein
Kivoja kävelykohteita ovat myös vanhat kaupungit kapeine ja mielenkiintoisine kujineen, jolloin ei ikinä tiedä mitä kulman takana odottaa. Aina riittää tutkittavaa ja nähtävää eikä huomakaan miten paljon tulee päivän aikana käveltyä. Lopuksi haluan mainita vielä Melbournen, että vaikka sen reilun kahden vuoden aikana viipotin siellä jos missä, niin koko sinä aikana ajoin autoa alle 5 kertaa ja nekin taisivat kaikki liittyä työhön ja siihen, että piti lähteä kaupungista johonkin. Siellä on muuten myös maailman laajin ratikkaverkosto (tram).  
Englannin kuningatar Elisabeth omassa erikois Royal Tramissa käydessään Melbournessa

Älä unohda näitä matkalla


Passi, lentoliput ja luottokortti. Näillä lohdutan aina itseäni kun laitan kotiovea lukkoon ennen matkalle lähtöä ja alkaa se karmea mietintä, että olenko voinut unohtaa jotain. Äärimmäisen kivoja näiden lisäksi olisi tienkin, jos mukana olisi kännykkä, kamera ja latauspiuhat molempiin (unohdan aina väh. kameran laturin, mutta sen luottokortin ansiosta minulla taitaakin olla niitä nykyään 5 kpl.). Adapteri silta varalta, että pistokkeet ja sähkövirta ovat eri. Perushygieniatuotteet  kuten hammasharja, deodorantti ym. Shampoota en ikinä pakkaa koska käytän aina hotellien, mutta hoitoaineen otan, koska joskus saattaa hotellissa olla vain sen ja shampoon yhdistelmä, joka ei tälle takkutukalle riitä. Muuta ihan ehdotonta ei tule mieleen kuin omalla kohdallani vähintään yksi hyvä kirja ja vaihtovaatekertoja. Päälyvaatteetkin kannattaa miettiä tarkaan, että miten niitä voi yhdistellä ja tuleeko jokainen vaate ihan varmasti puettua ainakin kerran päälle. Yleensä mietin jo pakatessa minkä tyyppisiä vaatteita tulen mahdollisesti ostamaan ja pakkaa vastaavia vähemmän mukaan. Toki mukanani on aina vaikka mitä, mutta osaan pakata aika kevyesti mikä on hyvä sillä siten tilaa jää aina myös ostoksille.

Kiitos vielä Susannalle haasteesta! :)

6 kommenttia:

 1. Kiva että ehdit tehdä tämän ja hyviä kuvia monipuolisesti eri paikoista. Laukkujen säilytykseen jättäminen taitaa olla aika yleistä. Kerran näin kun yhdessä Italian B&Bssä oli vaatekaappiin jätetty Napoliin menneiden turistien laukut, kukaan ei vaan muistanut heti sanoa asiasta joten oli aika yllätys löytää kaapista toisten matkalaukut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että kesti!! Lentokentillä on maksulliset, mutta varmat säilytykset, mutta hotelleissa on monesti vain jokin erillinen huone laukkuja varten. Vaikka niitäkin käytän, aina on vähän sellainen epävarmempi olo, koska niihin on todella helppo päästä käsiksi. Todella erikoista löytää toisten matkalaukkuja omasta huoneestaan vaikka B&B on tietenkin aina vähän erilainen. :D

   Poista
 2. Tuli kova ikava kun tata luki, en oo ehtinyt blogeja hetkeen lukea niin nyt on paljon kivaa selattavaa <3 Onneksi ei oo pitka kun tuut kaymaan :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta MILLÄÄN odottaa!!!!!! <3 <3 On nyt viikon ollut mielessä, että pitää viestitellä sulle ja laittaa pyöriä pyörimään, mutta on ollut kiireistä. Niin superihanaa!!! :')

   Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)