29.12.13

Joulukuusi

Jouluhullun postauksen jatkuvat vielä tämän yhden verran.. Koko joulukoristeinnostukseni huipentuu aina joulukuuseen! Se on yksi tärkeimpiä tekijöitä joulun tunnelmanluojana jos rajataan ajattelu ainoastaan koristeisiin.
Koska tykkään jouluisin perinteistä, on myös ideaalijoulukuuseni todella perinteinen ja sellainen kuten se on lapsuudenkodissani aina ollut. Eli luonnonkuusi (ei kasvatettu), kattoon asti, oikeat kynttilät ja koristeiden sekamelska. Tykkään siitä, että koristeisiin liittyy muistoja, ja että ne ovat mahdollisimman monipuolisia. Vanhempieni kuusessa vanhin koriste on 1920-luvulta ja uusimmat tältä vuodelta. Vanhempani myös keräilevät kuusenkoristeita matkoiltaan ja niitä onkin ympäri maailmaa.
Meidän suvussa on myös perinteenä antaa vauvoille ikioma koristeensa. Äitini rakas koriste on Heli-kissa, joka oli tänäkin jouluna se ensimmäinen koriste joka pääsi kuuseen ja antaitsemalleen arvopaikalle. Itse olen ensimmäisenä joulunani saanut lahjaksi kauniin lasisen kellon, jonka senkin oksa valitaan aina huolella jottei se tipu vahingossa. Kuusessa on myös useampia minun lapsena oma tekemiäni koristeita, joiden kauneudesta voi olla montaa mieltä.. ;)
Koska kuusessa on aidot kynttilät on kuusen valinnassa ehkä enemmän vaivaa kuin sähkökynttilöillä. Oksien pitää olla vahvoja, jotta ne jaksavat niiden painon ja kuusi ei saa olla liian tiheä, jotta suoraan kynttilän yläpuolella ei kasva lähellä toista oksaa. Sen takia joulukuusiksi vartavasten kasvatetut kuuset eivät ole parhaita, sillä niitä leikataan niiden kasvun aikana monesti sen tuuhean ja tasaisen muodon aikaan saamikseksi. Myös yksi kiva lapsuusmuistojani on kun joskus menimme metsään Ukkini, isäni, setäni ja Meli-koiran kanssa metsään valitsemaan meille omia kuusia. Sellaisessa kuusessa oli myös oma hohtonsa.
Meillä ehti mieheni kanssa omassa kodissamme olla joulukuusi parina vuotena, mutta valitettavasti mieheni saa sellaisia allergisia oireita ettei aidon kuusen sisällä pitäminen ole vain mahdollista. Meillä oli siis ainoastaan ulkokuusi johon kelpuutin sähkökynttilät, ja jonka kuitenkin koristelin täyteen koristeita. Luulen, että joskus vielä haluan sisäkuusen, mutta ongelmana on että muovikuusi ja aidot kynttilät on mahdoton yhdistelmä. Muutenkin muovikuuset ovat niin luonnottoman tasaisia ja pyöreitä.. ;) Joulukuusella on myös itselleni niin suuri symbolinen arvo, että minun pitäisi ehdottomasti ostaa se muovikuusi aivan itse. Kukaan muu ei voisi ostaa sellaista josta pitäisin. Kuusen pitäisi olla niin aidonnäköinen muovikuusi etten ole sellaista edes nähnyt tai vastaavasti niin kaukana perinteisestä kuusesta kuin mahdollisesti ettei niitä voisi edes verrata. Luulen kuitenkin, että tuohonkin pisteeseen on niin monta vuotta aikaa, että siihen asti tyydyn nauttimaan vanhempieni kuusesta.

 Millainen kuusi on teidän ideaalikuusenne? :)

5 kommenttia:

  1. Ihana Joulukuusi!!!! <3 Aivan ihania, kauniiita koristeita, jotka henkivät tunnelmaa vuosikymmenten takaa ja kokemuksia viime vuosilta :) Erityisen sympaattisia ovat Australian jouluterveiset kuuseenne tuoneet Kengu ja Koala. Tonttulakit päässä. <3 Ja mun mielestä on aivan ihanaa, että on myös niitä lapsena omatekemiä koristeita. Niiden kuuluu myös päästä esille! Toi (epäilen, sun tekemä) enkeli on erityisen ihana :) Ja tietysti äitisi Heli-kissa! Niin sympaattinen (sympaattinen on näköjään mun tän kauden sana) on sekin! Se on todella ansainnut huolella valitun paikkansa kuusesta ensimmäisenä :)
    Mäkin valitsen aina niille tärkeimmille koristeille ensin paikat huolella. Että ne varmasti saa ansaitsemansa arvon :) Tänä vuonna meidän kuusta koristi myös nimikkopiparit, jollaiset olin tehnyt vanhemmilleni, Ninni-siskolle, Ninnin Mikolle, ja Kallelle. Kalle oli iloinen, että hänelläkin oli oma pipari :) Unohdin tänään näyttää sen livenä hänelle, mutta ehkä huomenna sitten vien sen sinne, yhdessä oman piparini kanssa :)
    Mun ja äitin tekemät piparit onnistui muutenkin tänä vuonna jotenkin erityisen hyvin. Onneksi sain niitä mukaan, joten taidanpa mennä maistamaan yhden tai pari :)

    Piparintuoksuisia terveisiä Helsingistä! Norpaltasi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Australian eläimiä meillä on koko sarja kun en malttanut olla ostamatta kaikkia eläimiä vaikka ne olivatkin vähän hinnakkaita. No muistoja niistä saa paljon ja ovat luonnonmateriaaleja. ;) Enkeli on tosiaan oma tekemäni ja vastaavia taidonnnäytteitä löytyy kuusesta ja ympäri taloa useita aina joulunaikaan. ;) Tekemäsi nimikkopiparit kuulostavat todella ihanilta ja varmasti ilahduttivat kaikkia. <3 Voin niin hyvin kuvitella ne joulukuuseen. Kivaa, että leivoitte äitisi kanssa yhdessä ja uskon, että olivat todella makoisia. Hyvää uutta vuotta mun symppisystävälle! <3

      Poista
  2. Onko siis myös Väpä, Vompo ja Nokkasiili? <3 Oi ihanuutta! Nyt on mun ja Kallen nimikkopiparit syöty, uuden vuoden aattona. Toivottavasti teidän UV-aatto meni mukavasti! Hyvää Uutta vuotta sinnekin, symppis! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väpä taitaa puuttua, mutta lisäksi on vielä kookaburra. :) UV meni oikein mukavasti ja teidän kuulosti myös tosi kivalta! Jutellaan taas pian. <3

      Poista
    2. Minusta on kiva, että on nyt noita eläimiä, on ne vaan niin veikeitä! Ja Väpä on treffattu muuten :D
      Jooo, pian jutellaan! <3 <3 <3 P.S. Kalle on Koala! ;) :D

      Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)