18.5.12

19th of May - The White Shirt Day

Olen yrittänyt pitää blogini kepeissä aiheissa, mutta seuraava asia on minulle henkilökohtaisesti niin tärkeä, että halusin ehdottomasti tuoda siihen liittyvän kampanjan esille. Kyseessä on OCRF White Shirt Day, joka kehottaa kaikkia lauantaina 19. toukokuuta pukeutumaan valkoiseen paitaan. Kampanjan avulla pyritään nostamaan tietoutta ja keräämään rahaa tutkimukseen taistelussa munasarjasyöpää vastaan.

Vaikka itse olen terve, on munasarjasyöpä silti ollut iso osa elämääni yli 10 vuotta. Siksi olen niin iloinen tästä kampanjasta, että se tuo tietoutta tästä syövästä joka on valitettavan yleinen, mutta kuitenkin niin vähän puhuttu.
Suurin osa tapauksista todetaan vanhemmilla naisilla ja toteamisikä on keskimäärin n. 60 vuotta, mutta tietenkin sitä esiintyy myös nuoremmilla ihmisillä ja joillakin saattaa olla myös geneettistä taipumusta sairastua siihen. Suomessa munasarjasyöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä ja se todetaan n. 600 naisella vuosittain.


Mikä munasarjasyövässä on niin dramaattista on se, että monesti se etenee huomaamattomana pitkään ja kun se huomataan on monesti liian myöhäistä. Todennäköisyys olla elossa 5 vuoden päästä syövän toteamisesta on vain 40%. Seulontamenetelmää, jolla syöpä voitaisiin havaita sen varhaisvaiheessa ei ole vielä löydetty.

Itse olen aina gynekologilla käydessäni pyytänyt myös munasarjojeni ultraamista, koska minulle on sitä suositeltu.


Australialainen vaateketju Witchery on osana kampanjaa ja se on tuottanut erikoismalliston valkoisia paitoja, joiden tuotto menee kampanjan hyväksi. Itse huomasin sattumalta eräässä ketjun liikkeessä Canberrassa kauniin valkoisen silkkipaidan paljeteilla. Kauhistuin vähän sen hintaa joka oli 150$, mutta sitten huomasin siinä olevat laput, jotka kertoivat kampanjasta paidan takana ja sydämeni alkoi takoa kiihtynyttä tahtia. Ostamani paita on kaunis ja ainakin kerrankin rahani menevät hyvään tarkoitukseen. Silti paidan ostaminen oli jotenkin samalla myös raskasta ja tuntui, että kaikki voima lähti kehostani muutamaksi tunniksi.



Teiltä pyydän, että vaikka kampanja ei tietääkseni ole Suomessa, silti kun huomenna valitsette vaatekaapistanne paitaa, valitkaa sieltä valkoinen.

Kiitos.

Lähteet: Syöpäjärjestöt & Ovarian Cancer Research Foundation

16 kommenttia:

  1. Kiitos kun jaoit tämän kokemuksen meidän kanssa! Hieno kampanja ja tarina sen takana.Syöpäsairaudet ovat aina hyvin raskaita ja surullista,että se on ollut myös osa sinun elämääsi. Lämpimiä ajatuksia sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Mirja! <3 On hienoa, että tälläisen kampanjan kautta voidaan näyttää tukemme.

      Poista
  2. Kaunis paita ja ajatuksia herättävä postaus. Puen huomenna valkoista. <3

    VastaaPoista
  3. Huomenna puetaan valkoinen paita. <3

    VastaaPoista
  4. Tänään laitan valkoisen paidan <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos kun jaoit tämän asian,sinulla itselläsikin on ollut vaikeata sairauden kanssa aikoinaan.Onneksi olet voittanut sen ja haluat nyt tukea muita sairastuneita.Olipa hyvä,että selatessani blogeja,eksyin tänne sinun blogiisi juuri tänään.Pistän valkoista päälle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata ja ihanaa tosiaan että eksyit blogiini. :) kirjoitin ehkä hieman epäselvästi, mutta itse olen ollut aivan terve mutta eräs minulle äärimmäisen rakas ihminen on taistellut kyseisen taudin kanssa kauan. Erilaiset syövät ovat kyllä nykyään niin yleisiä, että ties mitä kukin meistä joutuu vielä elämässään kohtaamaan. Sen takia tällaiset kampanjat ovatkin hyviä. :)

      Poista
  6. Ihana postaus vaikka ei niin hilpeä olekkaan, olen hengessä mukana tukemassa ja pukeudinhan tänään jopa valkoiseen paitaankin! :))

    VastaaPoista
  7. Nyt vasta lueskelen näitä sun postauksia, ja todellakin olisin laittanut ko. päivänä valkoista ylle! <3

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)