29.8.13

Kahvi

Aloin juomaan kahvia 16-vuotiaana, mutta vasta täällä siitä on tullut erittäin olennainen osa päivääni. En vieläkään väittäisi olevani riippuvainen, mutta tykkään vain siitä mausta ihan todella paljon. Jonkin aikaa sitten olin hotellissa, jossa oli ilmaisia pikakahvipusseja ja vedenkeitin. Ihmettelin miehelleni, että kuka ihme juo kofeiinitonta kahvia?! Sen sanottuani välähti päässäni, että sehän on kuin suoraan minulle! Nyt voin siis nauttia kahvia iltaisinkin ilman, että minun tarvitsee pelätä sen pitävän minua hereillä. Aamulla napsautan ensimmäisenä vedenkeittimen päälle ja teen kotona Moccona pikakahvia, mitään muuta merkkiä en kelpuuta kotiin. Onneksi löysin samaa merkkiä myös Suomesta ja pieni purkki sitä ei riittänyt edes koko lomaksi. :)

Moccona on kuitenkin aina vain lämmittelyä, kunnes pääsen ulos ja sen kunnon kaman luokse. Skinny Flat White.. siinä on kahvien kahvi, jota on mielellään saatava ainakin kerran päivässä, mieluummin useammin ja aina mahdollisimman isossa kupissa. :) Lähimpänä sitä on Latte, mutta tuossa flat whitessa on vähemmän maitoa. Täällähän ei saa mistään suodatinkahvia vaan kaikki kahvi valmistetaan täällä sellaisilla jättimäisillä koneille kuppi kerrallaan ja ne ovat espressopohjaisia. Melbourne on kuuluisa kahvilakulttuuristaan ja voin sanoa, että täällä olen juonut aina maailman parasta kahvia! :)
Suomessa olivat kaverini varmaan jo ärsytyksen partaalla kun vertailin lomallani jokaista juomaani kahvia ja pidin hirveitä kahvisaarnoja. :D Ikävää todeta, mutta voin ihan rehellisesti sanoa, että ne mitä Suomessa kutsutaan erikoiskahveiksi ovat laadultaa usein ihan hirveää kuraa. Tilasin Suomessa monta kertaa latten, ja ne olivat niin kitkeäriä ja huonosti tehtyjä, että Melbournessa ihmiset varmasti palauttaisivat kuppinsa takaisin baristalle sellaista maistettuaan. :( Ainoa poikkeus oli Mikkelissä eräs kahvila, jonka nimeä en muista, jossa oikeasti sain kunnollisen latten. Tähän väliin haluan korostaa, että olen ehdottomasti paras ihminen haukkumaan nämä suomalaiset kahvit sen takia, että itse en osaa valmistaa yhtään näistä kahveista.. ;) Maun kuitenkin tunnistan suussani ja kyllä täälläkin on eroja kahveissa, vaikka tuskin koskaan huonoa kupillista saankaan. Eräs kaverini selitti, että kahvinteossa on niin monta seikkaa, jotka kaikki vaikuttavat. Kahvin laatu, veden lämpötilä, laitteen puhtaus, onko kahvi tampattu liian kovaa, onko se tampattu liian löysästi, itse laite jne.. Onnekseni kuitenkin huomasin, että myös se ihan perinteinen suomalainen suodatinkahvi maistui vielä ihan hyvältä. :) Pari kertaa itse asiassa tilasin samalla kertaa sekä Latten että suodatinkahvin kun pelotti, että millainen Latte sieltä oikein kiikutetaan pöytään. ;)
Se pikakahveista paras, hollantilainen Moccona!
Melbournessa ei tarvitse kauaa kahvia etsiä, sillä kahviloita on ihan joka nurkalla ja niitä on paljon erilaisia. Täällä uskalletaan ehkä enemmän irrotella sisutuksen kanssa ja monet jopa ihan selvästi hakevat sellaista  omaperäisyyttä. Juuri kahvilakulttuuri on yksi niistä isoimmista asioista, joita jään kaipaamaan täältä Melbournesta ja jännittää saanko enää myöhemmin rakasta flat whiteneani tilattua sillä se on Australialainen ja Uusi-Seelantilainen juttu.

Mutta sitä muuttopäivää odotellessa pitää litkiä senkin edestä.. ;)

10 kommenttia:

  1. En ole vielä oppinut juomaan kahvia ja en voi käsittää, että miten joku niin hyväntuoksuinen voi maistua niin kamalalta. :D Ja pakko vielä kommentoida tuota kahvilakulttuuria! Suomessa ei vaan oikeastaan ole kauheasti kahviloita, vaikka ainakin minä sellaisia kaipaisin. Kesällä olisi niin mukavaa istua jonkun kahvilan terassilla ihmettelemässä maailman menoa ja sitten syksyllä ja talvella voisi mennä sisälle viettämään rauhallisen ja ihanan hetken vaikka sitten sen kahvikupin kera. Suomi voisi kyllä ottaa mallia juurikin tuosta Melbournesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse aloitin aikanaan siten, että lähes puolet kupista oli maitoa ja se oli hädintuskin edes lämmintä. Pari kaveria olen opettanut kahviin vinkkaamalla, että kannattaa aloittaa maidon sijaan tipalla kahvikermaa. ;) Mutta kahvi ei ole kaikille ja itse en esimerkiksi välitä kahvinmakuisista karkeista yhtään.

      Suomessa kahvilakulttuuri on kyllä ihan eri tasolla valitettavasti. Luulen, että se johtuu osittain siitä että aussit syövät todella paljon ulkona ja käyttävät kaikkia sen tyyppisiä palveluita todella paljon. Suomalaiset ovat tottuneet tekemään ruokansa enemmän kotona (ja kahvin), ja asiakkaita ei sen takia riitä niin monelle ravintolalle ja kahvilalle. Minäkin kaipaisin Suomeen enemmän juuri sen tyyppsiä paikkoja kuin kuvailit ja tuntuu, että Suomessa on pientä murrosta tapahtumassakin. :) Ennen kuin minä alan niitä Suomessa kuitenkaan samassa mittakaavassa käyttämään kuin täällä, saa ns. erikoiskahvien laau parantua ja hinta tippua. Vaikka Australia on kalliimpi maa kuin Suomi, olin järkyttynyt laten hinnoista ja varsinkin laatuun nähden, ne olivat silkkaa ryöstöä. En niillä hinnoilla oikeasti varmaan raaskisi joka päivä ostaa kahvia.. ;)

      Kiva kun kävit taas kommentoimassa! <3

      Poista
  2. Voi kahvihiirtäni ♡

    "Saisinko suodatinkahvin?" "Ihan kahvi vaan" :D :D sain päivän parhaat naurut!! ♡ ♡

    Nauti! Toivottavasti Kanadassa olisi hyvää kahvia sulle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Menin ihan lukkoon siinä tilaustilanteessa, kun koko jonotuksen ajan yritin epätoivoisesti päättää sen laten ja tavallisen kahvin väliltä. :D Kiitos kun jaksoit kahvitella kanssani sen muutaman tunnin aikana ainakin kolmesti. ;) <3

      Poista
  3. Meidan Manly kylaan on ruotsalaistytot avanneet Fika-kahvilan, josta saa suodatinkahvia- en oo viela uskaltanut kokeilla enka kylla usko etta se on ollu mikaan hittituote!! :D Mulle kans Soy Flat White on aamun herkkuhetki sahkoposteja lukiessa, jos tama kahvi olisi pahaa menisi kylla koko paiva pilalle! :D Muistan silloin aikoinaan kun saavuin Australiaan, tilasin vain Long Blackia kun en ollut tottunut Suomessa juomaan maitokahveja- ja sehan on melko tujua tavaraa, ja muistan miten kahvilanomistajat aina yritti etta kokeilahan nyt tytto jotain erikoiskahvia mita sa tuota juot..!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, uskon vahvasti että aussit ei välttämättä ymmärrä suodantinkahvin päälle! :D Toivottavasti tytöt kuitenkin menestyisi. :) Alkoipa muuten tekemään soy flat whitea mieli kun siitä mainitsit.. en ole juonut sellaista viikkohin. Long Black ei kyllä onnistuisi. Oot melkoinen kun olet niitä vedellyt. :D

      Poista
  4. Täälläkin yksi kahvifani. Muistan, että Australiassa ollessa nautin nimenomaan niistä lukuisista eri kahviloista. Tiedoksesi, että Briteistä ainakin saa flat whitea, sitä tuli juotua siellä aika paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee!! :D Hyvä tietää ja siinä on muuten yksi paikka mihin olen suunnitellut ties minkälaista matkaa aina. :) Olen nimittäin käynyt vain Lontoossa ja sielläkin vain kerran.

      Poista
  5. Babychino on Norpan suosikki! Rakastuin itsekin Australian kahvilakulttuuriin ja valikoimaan :) Ah niitä lukuisia babychinoja muistellen, mielellään tietenkin vaahtokarkin kera... Täällä Suomessa olen useasti mennyt ihan pokkana johonkin take away -paikkaan ja tilannut ihan pokkana babychinon. Joka kerta vastaus on joko "Ai mikä?! tai "ei meillä ole sellaista" :D Siinä sitten opetan niille baristoille että jos vaikka maidon vaahdottaisit... :D <3

    Kiitos, että opetit minulle tuon ihanuuden <3 :*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antoivat vielä useimmiten sen ilmaiseksi kun minä tilasin sen skinny flat whiten. :) Olit kyllä niin suloinen sen pikku babychinosi kanssa. <3 Kiva, että tykkäsit ja kiva että levität tietoa myös Suomeen.. ;)

      Poista

Ilahduta minua kommentillasi ja kiitos ajastasi! :)